Zomer wijntrends 2017

Zomerfavorieten worden: frisse witte wijnen en fruitige rosé’s, maar ook koel rood
​Nu het weer beter wordt en we de terrassen op gaan, wordt er volgens wijnkenners weer meer rosé en witte wijn gedronken.
Het rosétijdperk is weer aangebroken. De fris- en fruitigheid van deze wijn past goed bij het weer”, de rosé uit de Provence is een van de betere , zalmkleurig, dus licht van kleur, maar toch zeer verfijnd van smaak. Een rosé die geurt en kleurt en lang blijft hangen.
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schilwerking maar kort duurt zodat de kleur van de wijn licht wordt. Daardoor is deze wijn soms wat waterig van smaak, maar de rosé uit de Provence is kruidig, complex en heeft een lange afdronk. De zalmroze wijnen zijn populair omdat ze er aantrekkelijk uitzien. Ze zijn fijner om naar te kijken, oogt gezellig en fris.

Ook de witte wijnen zijn in opkomst. In het verleden werden wijnen met meer intensiteit en zwaarder beter ontvangen. Dronk je dan witte wijn, een vrouwen drankje,  dan werd je niet beschouwd als een serieuze wijndrinker.  Nu is deze trend geaccepteerd en zijn wijnen van nu steeds meer elegant, fris en lichtvoetig.

Wijnjournalist Gert Crum ziet ook veranderingen en een opmars wat betreft witte wijn.
“Geen strak droge wijnen, maar wel droger dan we in het verleden dronken”, zegt hij. “Wijnen met een hout- of vanilletoast verdwijnen meer op de achtergrond en maken plaats voor frisse, levendige en fruitige druiven. Chardonnay en Sauvignon Blanc blijven populair, maar ook andere variëteiten komen nu steeds vaker om de hoek kijken. Zo wordt Chenin Blanc steeds bekender en daardoor populairder dankzij Zuid-Afrika.

Spaanse variëteiten als Albariño en Godello zijn vooralsnog slechts bij een klein publiek bekend als de variëteiten van respectievelijk Rías Baixas en Valdeorras, maar Crum is ervan overtuigd dat steeds meer liefhebbers ervoor gaan vallen. Albariño en Godello groeien in het noordwesten van Spanje. Door het zeeklimaat ter plekke rijpen de druiven langzaam en dat zorgt voor grotere aromatische expressie, een fijne fruitsmaak”.

Verfrissend rood, niet alleen witte wijnen ziet men liever fris, dat geldt ook voor rood. Er is een toenemende voorkeur voor een fruitige en verfrissende rode wijn, bijvoorbeeld van druiven zoals Pinot Noir en Zweigelt.
Mensen krijgen genoeg van krachtige, gespierde bodybuilderwijnen. Na jarenlang deze wijnen te hebben gedronken, is er nu meer behoefte aan een wijnen die minder robuust zijn”, stelt Crum. “De rode wijn van nu is bovenal speels, fris en bomvol fruit en wordt het liefst ook wat koeler geserveerd en gedronken, op een temperatuur van rond de 15 graden.” Dat kun je doen door de wijn in de koelkast te zetten en een half uur voor het drinken eruit te halen”. 

Ook boetiekwijnen, wijn die op kleinere schaal worden geproduceerd door boeren, zijn in trek. Het gaat nu om genieten en luxe en dat heeft ook een uitwerking op het design. Wijnetiketten zijn meer uitgesproken, een wijn moet niet alleen goed proeven, maar er ook goed uitzien. Werd vroeger een wijn met een uitbundig etiket niet serieus genomen, nu wordt het wel gewaardeerd.

Verder drinkt men ook graag natuur- en biologische wijnen. “Daar zien we een toename in”, zegt Crum. “Deze wijnen zijn afkomstig van biologisch dan wel biodynamisch werkende wijnbouwers die geen kunstmest en pesticiden gebruiken. We stappen af van de chemische wijnbouw en gaan voort naar natuurlijke wijnbouw.” Maar, zegt de wijnjournalist: “Alles wat groen is, is niet per se ook goed. Niet alle biologische wijnen zijn ook lekker, al gaat de kwaliteit ervan dankzij goed management van de wijngaarden wel snel vooruit.”