Zowel de Pinot Grigio druif als de Pinot Gris worden steeds vaker in wijnen verwerkt. Beiden groeien in populariteit in onder andere Australië en Europa. Maar wat is precies het verschil tussen de twee?  Wijnkeuze-online zet voor u de verschillen en overeenkomsten op een rijtje, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel de Pinot Gris als Pinot Grigio exact dezelfde druivensoort zijn. De naam van de druif verschilt echter omdat ze in verschillende landen verbouwd worden. Waar de vinificatie van traditionele Pinot Gris in de Franse regio Alsace plaatsvindt, dankt de Pinot Grigio haar naam aan het Italiaanse grondgebied waarop de druif verbouwd wordt.
Het verschil is grondgebied is dan ook de grootste factor voor de smaakverschillen tussen de Pinot Gris en Pinot Grigio wijnen. De Franse variant staat bekend om haar stevigheid en grote hoeveel fruit in de neus en mond. De Italiaanse Grigio wordt gezien als licht zoet, kruidig, met hinten van citrus.
Deze twee regio’s bepalen vandaag de dag de stijl voor wijnmakers in Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. Ben je op zoek naar een wat stevigere wijn uit een van deze landen, dan kun je het best een Pinot Gris nemen. Past de lichtere wijn beter bij jou, dan is de Pinot Grigio een goede uitkomst.
Het is eigenlijk heel gemakkelijk.
Pinot Gris en Pinot Grigio wijnen:  Dezelfde druivensoort.
De afkomst en het smaaktype bepalen echter welke naam de wijn toegewezen krijgt.