Onderstaande tips zijn van algemene aard en beknopt. Wil je uitgebreidere informatie, dan zijn er in de boekhandel zéér goede wijnboeken verkrijgbaar waarin alle finesses uiteen gezet worden.
Wijn als kado te gewoon? Doe het dan een keer anders, geen rode of witte wijn maar :
  • Een Spaanse Cava.
  • Een heerlijke Italiaanse prosecco
  • Vonkel wijn, de Zuid Afrikaanse mousserende wijn vol bubbels
  • Geef een keer een dessertwijn, dat zal de ontvanger niet vaak krijgen en de kenner weet er wel raad mee.
De standaard fles wijn te gewoon? Kies dan voor een:
  • Magnumfles van 1,5 liter of:
  • Jeroboam van 3 liter
  • Methusalem van 6 liter
  • Salmanasar van 9 liter
  • Balthasar van 12 liter
  • Nebukadnezar van15 liter.
Zoals je ziet mogelijkheden genoeg!
Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?
  • lichte wijnen, zowel wit als rood en mousserende wijnen: 2 dagen;
  • de steviger rode wijnen en witte zoete wijnen:  4 dagen;
  • zoete sherry, muskaatwijn en port 3 maanden.
Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar om de open tijd van een fles wijn te verlengen. Afhankelijk van de wijze waarop deze hulpmiddelen werkzaam zijn kan de open tijd verlengd worden van een dag of drie tot soms drie weken aan toe. En zo is het ook met de prijs hiervoor: hoe langer de open tijd, hoe hoger de aanschaf prijs voor het door jou gekozen hulpmiddel.

Hoe open je een fles mousserende wijn?

Het maakt geen verschil of het een champagne is of een andere mousserende wijn, ze hebben allen bubbels.
schud NOOIT met de fles;
  • zorg dat de fles gekoeld is, moet de juiste temperatuur hebben;
  • in een (te) warme fles heeft de koolzuur meer volume en zal met meer kracht naar buiten komen. Een kurk die van een niet juist gekoelde fles knalt (wat niet goed is), is vele malen gevaarlijker dan van een gekoelde fles.
  • Altijd jouw duim op de kurk houden als je de ijzerdraadjes van het korfje losmaakt, het ijzerdraad moet rond de hals van de fles blijven, en doe dat erg voorzichtig.
  • Pak de fles goed vast, is die glad van het water neem dan een doek om de fles goed vast te kunnen houden en houd met de andere hand de kurk vast. Door de fles te draaien, maak je de fles open.
  • Beweegt de kurk, zorg dan voor genoeg tegen druk met jouw hand om de kurk er zachtjes en voorzichtig af te kunnen halen.
  • Schenk de inhoud van de fles schuin in een champagneglas. Hierdoor schuimt de wijn minder en blijven de bubbels langer in de wijn.
  • De knal kan dan leuk zijn, maar hoort absoluut niet bij het openen van de fles, wil je als kenner de fles openen, dan doe je dat zonder knal.
  • Proost !

Wijn lezenswaardigheden

De kracht van wijn:

Iedereen weet dat een glaasje wijn de spijsvertering bevordert, spanningen verlicht en remmingen sloopt. Dat je daardoor plezierig losjes en aangenaam verdoofd raakt, is mooi meegenomen. Maar wist je ook dat er in wijn tot dusver 800 verschillende bestanddelen gevonden werden? En nog steeds ontdekt men er nieuwe bij. Zo zitten er een hoop kostbare mineralen, vitaminen, enzymen en oligo- of spoorelementen in wijn. Algemeen kunnen we stellen dat rode wijn via de aanwezige anti-oxidanten beschermt tegen veroudering van het lichaam en de bijhorende ontaardingen. Ook vertraagt rode wijn de degeneratie van hart en bloedvaten. Witte wijn daarentegen spoort de nieren aan en gaat zuiverend tekeer in het lichaam. Laten we evenmin de antiseptische werking vergeten van deze krachtige vloeistof. Vooral oudere personen kunnen dus veel profijt halen uit hun dagelijks glas wijn.

De juiste dosis:

Wanneer je wijn gaat gebruiken als medicijn, is de dosis uiteraard van groot belang. Die kan bepaald worden op één glas bij de hoofdmaaltijd. Zo spoel je de nog aanwezige etensresten in de mond door en geniet je tegelijk van de weldaden van dit geestrijke vocht. Uit diverse studies is gebleken dat je beter nooit meer drinkt dan een halve liter wijn per dag. Meer wijn drinken is onverstandig want schadelijk voor de gezondheid. Opvallend in de studies was dat zij die zich aan de dosis houden, een betere gezondheid hebben op latere leeftijd. Mensen die absoluut geen wijn drinken evenals zij die systematsich teveel wijn drinken, zijn er duidelijk minder goed aan toe.

Enkele gekende wijnsoorten en hun actieterrein:

  • Champagne: De godendrank bij uitstek wordt aanbevolen in geval van aderverkalking, aërofagie, dyspepsie, griep, koorts, neiging tot infarct, diabetes en chronische reuma.
    Verder stimuleert Champagne het complete lichaam en bestrijdt hij veroudering en tuberculose.
  • Chablis: Een wijnsoort die de voorkeur verdient van hen die geplaagd worden door arthritis, hoge bloeddruk, depressie en vocht-en urineretentie.
  • Beaujolais: Drink dagelijks een glaasje Beaujolais bij angsten, borstvoeding en lage bloeddruk. De rode variant wordt aanbevolen bij een vegetarisch diëet.
  • Bordeaux: Rode Bordeaux verhoogt de weerstand van het lichaam tegen virussen en bacteriên. bestrijdt ouderdomsverschijnselen en ontkalking.
  • Medoc: Deze soort wijn helpt het lichaam om zich te herstellen van de verwoestingen na een antibioticakuur én na ziekte. Is ook in de weer tegen vermoeidheid, bronchitis, diarree, keelontsteking, een traagwerkende maag, koorts en osteoporosis.
  • Saint-Emilion: Een wijn die actief is tegen aderverkalking, griep, neiging tot bloeding, ontkalking, zwangerschap en menopauzeklachten.
  • Gebruiken dus, en…. proost!
Een fles wijn bestellen voor aan tafel.
Niet iedereen weet even veel van wijn. Vraag daarom advies als je niet zeker bent van jouw keuze, dat staat niet dom, maar getuigd van inzicht. Kiezen van wijnen is al moeilijk genoeg, dus maak gebruik van de kennis die voorhanden is bij de ober of sommelier. Men zal je voor het openen van de fles je deze tonen, zodat je kunt controleren of het de bestelde/bedoelde wijn is. Kijk op het etiket naar de naam van de wijn en het wijnjaar en als dat is als bedoeld, kun je laten weten dat het in orde is middels een knikje of de opmerking dat het goed is. Zie je iets op het etiket staan waarvan je je afvraagt wat de betekenis is, vraag het dan. Je bent  de eerste niet en het wordt door uw gastheer op prijs gesteld.

Wijn proeven aan tafel.

Nadat de fles is geopend:
zal men je de kurk tonen, kijk of die gaaf is en of die niet is uitgedroogd, want dan kan de wijn daar onder geleden hebben.
  • Men schenkt een bodempje wijn in om je te laten keuren.
  • Pak het glas bij de steel en laat de wijn rond walsen in het glas, ruik dan in één aandachtige snuif.
  • Neem nu een klein slokje en laat de wijn in jouw mond rond walsen.
  • Ben je tevreden, laat dit dan weer op de eerder genoemde wijze weten en men zal de wijn bij uw andere tafelgenoten inschenken en bij jou eindigen.
Is de wijn niet lekker, laat dat dan weten, ieder zich zelf respecterend restaurant zal de wijn terug nemen. Heb je zelf de wijnkeus bepaald, dan is het helaas en kunt je de wijn niet terug geven. Heb je jouw keuze bepaald op advies van de ober of sommelier, dan mag je verwachten dat de fles terug gaat als de wijn niet aan de verwachtingen voldoet. En dan maakt het niet uit of het om een “klasse wijn” gaat of om de “huiswijn”.

Bewaren

Als je jouw wijnen wilt bewaren, houdt er dan rekening mee dat wijn graag met rust gelaten wil worden. Zodra jouw kwaliteits wijnen gearriveerd zijn, trek dan niet gelijk een fles open, maar geef ze eerst een aantal dagen rust. Een goede bewaartemperatuur is tussen de 10 en 13/14 graden en voorkom grote temperatuurschommelingen. Let er op dat de temperatuur niet onder de nul en boven de vijfentwintig graden komt.

Op adem komen

Als je een mooie fles rode wijn wilt schenken voor uw bezoek, geef de wijn dan de kans om “op adem te komen”, dan komen alle aroma’s vrij.  Dit doe je  door jonge wijnen één tot twee uur voor het serveren in een karaf uit te schenken. Voor de zwaardere en robuustere wijnen minimaal vier uur tot een dag van te voren.

Schenktemperatuur

Bij welke temperatuur schenk je de wijn uit:
  • De eenvoudige witte en droge wijnen bij twaalf graden.
  • De overige witte wijnen schenk je met een temperatuur van veertien graden.
  • De eenvoudige (fruitige) rode wijnen schenk je uit met een temperatuur van veertien tot zestien graden.
  • De zwaardere rode wijnen komen het beste tot hun recht met een temperatuur tussen de zestien en achttien graden.
Dit is de goede drinktemperatuur voor rode wijn
De Sydney Wine Academy heeft onderzoek gedaan naar de temperatuur van rode wijn. De wijnexperts gingen op zoek naar de ideale temperatuur, en wat blijkt? 82 procent van de mensen drinkt rode wijn op kamertemperatuur. En dat is niet goed voor de smaak.

Zo moet het wel…
Rode wijn dien je te drinken op een temperatuur tussen de 12 en 18 graden. De smaak is dan meer in balans. Het is dus aan te bevelen de rode wijn licht te koelen voorafgaand aan consumptie.