Asperges en wijn

Asperges en wijn, informatie en tips

Het aspergeseizoen concentreert zich met name tussen 14 april, mei en 24 juni. Kan het begin van het seizoen, afhankelijk van het weer, wat vroeger liggen – `t is niet uitzonderlijk als de eerste asperges van de koude grond half april al worden aangeboden – langer loopt het seizoen niet door.
Volgens traditie wordt er geoogst tot Sint Jan op 24 juni. Na die tijd mag er niet meer worden gestoken; de aspergeplanten zouden anders uitgeput raken.

De lekkerste aspergewijnen

Zelfs aromatische wijnen als Viognier en Sauvignon Blanc zijn tegenwoordig van harte welkom bij asperges! Met name als sauzen, kruiden en andere ingrediënten de hoofdrol opeisen. Voorbeelden daarvan zijn exotische wok breidingen, truffelasperges en asperges met gegrild vlees of vis. Bij die laatste bereiding passen zelfs op Frans eiken gelagerde wijnen zoals Bourgognes, wit en rood’
Waar het wijn betreft is het witte goud gelukkig niet meer zo eenkennig a1s enkele decennia geleden’ Volkomen terecht blijft Pinot Blanc onverminderd populair. De in opkomst zijnde alternatieven bieden u én uw gasten de mogelijkheid om eens iets anders te proberen’
Elzasser Pinot Blancs hebben steeds meer concurrentie van andere neutrale, zachte romige witte wijnen

Welke wijn drinken we bij de asperges?

De meeste mensen beantwoorden deze vraag direct met: Pinot Blanc of Pinot Gris. Niet onterecht, want deze wijnen gaan uitstekend samen met het witte goud. Maar er zijn er meer! Wij gingen op zoek naar de lekkerste asperge wijngebieden.
 Men is er gewoon aan gewend te kiezen voor de gangbare optie en vinden het vaak lastig om iets anders te proberen.
Er zijn twee goede redenen om eens te experimenteren met een andere wijn bij de asperges
Het is niet zo dat mensen Pinot Blanc of Pinot Gris de enige lekkere wijnen vinden bij asperges. Men is
er gewoon aan gewend in een restaurant te kiezen voor de gangbare optie en vinden het vaak lastig om iets anders te proberen. Allereerst werden asperges vroeger voornamelijk in de klassieke bereiding (met gekookte eieren, ham en botersaus) geserveerd, met als universeel passende wijn Pinot Blanc.
Vandaag de dag is dat heel anders. Andere bereidingswijzen vragen om andere wijnen. Ten tweede was er ook al een Pinot Blanc in die kenmerkende neutrale, zachte, romige stijl. Inmiddels zijn er zoveel alternatieven beschikbaar in eenzelfde stijl, smaak en kwaliteit dat het juist leuk is om die eens te proberen. Wat zijn dan die nieuwe, moderne aspergewijnen?

Alternatieven bij de klassieke bereiding

Asperges die op klassieke wijze zijn bereid, zijn net aan gekookt en worden geserveerd met een mooie, gerookte ham en een gepocheerd of gekookt eitje.
Elzasser Pinot Blancs hebben steeds meer concurrentie van andere neutrale, zachte, romige witte wijnen zoals bijvoorbeeld:
  • Silvaners (uit Duitsland),
  • Unoaked Chardonnay’s (zoals uit Nieuw-Zeeland of Chablis uit een rijp jaar),
  • Aligotés, Grüner Veltliners
  • Chenin Blancs (uit Zuid-Afrika).
Stuk voor stuk zijn dit wijnen met een ingetogen stijl ze voldoende neutraal en verfijnd van smaak.
Wijnen waarmee je als aperitief kunt beginnen en dan gewoon kunt doordrinken bij de asperges.
En voor wie denkt dat bij de klassieke bereiding alleen witte wijnen passen, geven de wijnkaarten van de trendsetters op dit gebied een waaier aan rode alternatieven. Zoals bijvoorbeeld Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili of Duitsland.
In Duitsland wordt Pinot Noir overigens Spátburgunder genoemd. Vooral die uit Baden, Ahr of Pfalz doen het goed bij het witte goud. En tot slot Sankt Laurent uit Oostenrijk.
Ze zijn populair: evenwichtige, elegante, rode wijnen die voldoende kruidigheid hebben om tegenspel te bieden bij de gerookte ham, maar waarmee je de asperges nier overrompelt.

Alternatieven bij asperges anders bereidt

Het wordt helemaal een ander verhaal als de asperges niet worden gekookt, maar anders bereid. Om bitterheid te voorkomen, worden asperges bij andere bereidingen dan koken vaak eerst even geblancheerd, om ze vervolgens bijvoorbeeld te bakken of te wokken. Stomen is momenteel erg populair. Ook worden asperges steeds vaker rauw geserveerd. Hiervoor worden ze eerst kort gemarineerd in olijfolie of een vinaigrette naar smaak. Voor wie denkt dat bij klassiek bereide asperges alleen witte wijnen passen, geven trendsetters een waaier aan rode alternatieven.