Goedkope wijn / goede wijn?

De consument ‘verdrinkt’ bijna in de aanbiedingen van wijnen in vele prijsklassen.
Is het niet door de reclame folders, dan wel op radio en TV of in de krant en dan nog wel pagina groot, want stel dat u de aanbiedinge van de ‘goedkope’ wijnen niet ziet.
De krant heeft het moeilijk, dus gaan ze in de wijn, diverse wijnhandelaren hebben de winkel gesloten en gaan via internet verder met behulp van radio en TV. Door de “supermarktoorlog” is dat nog eens extra versterkt. De gemiddelde flesprijs van wijn gekocht in de supermarkten lag al laag (ongeveer 3 euro inclusief btw) en zal misschien nog wel verder dalen.

Inzicht

Daarom is het goed inzicht te geven in die prijs, want dan weet u wat u koopt wanneer u een fles wijn van bijvoorbeeld minder dan 3 euro aanschaft.
Laten we uitgaan van een wijn uit Spanje. De verpakking, een doorsnee fles met een eenvoudige kurk, capsule en etiket kost, met een goedkope omdoos voor 6 flessen, ongeveer € 0,50. Dit inclusief het afvullen van de flessen maar let wel, we hebben dan nog geen druppel wijn!
We transporteren de wijn naar Nederland in een volle vrachtwagen. Kost ongeveer  € 0,15. Vervolgens wordt er € 0,45 accijns afgedragen aan de overheid, moet de wijn nog ergens worden neergezet in Nederland en bezorgd op de diverse adressen. Laten we daar ook nog eens € 0,15 voor nemen. Vervolgens komt er dan nog 21% btw bij! Als we dat allemaal optellen, dan komen we op € 1,51.
Komt de wijn uit Zuid Amerika of Zuid-Afrika, dan worden de transportkosten hoger en komen er importheffingen bij. En dán moet er nog wijn in de fles. Druiven, de oogst met alle klimaat risico’s, de verwerking en rijping…  kortom de wijn, waar de wijnboer van moet leven. De tussenhandelaar pakt ook nog wat centen en natuurlijk de supermarkt.
Bij ons betaalt u wat meer voor een fles wijn en nog een beetje meer voor een uitstekende fles wijn en onze wijnen voldoen aan de hoogste eisen. Daar waar u als consument veel waarde hecht aan een verantwoord kwaliteit product, is dit een belangrijk gegeven.

Is goedkope wijn goede wijn?

Dat bepaalt u zelf, want over smaak valt niet te twisten. Als u echter de keuze voor heel goedkope wijn afzet tegen de keuze om wel een biermerk te willen drinken en echte cola, dan is dat toch iets om over na te denken. Waarom bezuinigen op wijn, waar de meeste onder ons zoveel genoegen en ontspanning ervaren bij het drinken van een glas.
Voor ons geldt eigenlijk maar één belangrijke regel:

“HET LEVEN IS TE KORT OM SLECHTE WIJN TE DRINKEN!”