RODE WIJN TREND  2014

Fris rood!

Er zijn wel degelijk trends in wijn. De laatste jaren zie je dat goed bij witte wijn: lichte, frisse wijnen zoals Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc zijn in. Ook bij rode wijn zien we een trend: van intense, zware wijnen met veel houtlagering, naar licht verteerbare, elegante wijnen met karakter. Een mooie kans voor een terechte revival van de wijnen uit de Beaujolais.
Beaujolais is lang uit de gratie geweest. En dat hadden de makers voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Direct na de introductie in de vorige eeuw werd Beaujolais Primeur enorm populair. Alle grote wijnbedrijven besloten toen om zoveel mogelijk jonge primeurwijn te maken. Er was zowel bij de makers als bij het publiek nauwelijks nog aandacht voor de Cru’s uit de regio. De handel en het publiek kochten massaal primeurwijn in nog voor deze geproefd kon worden. De kwaliteit ging achteruit en zo kreeg Beaujolais het imago van een niet serieus te nemen, limonade-achtige fruitwijn. Maar een ‘echte’ Beaujolais is juist wel
de moeite waard: een lichte, frisse wijn met een complexe smaak. Precies wat de moderne wijndrinker zoekt!
EEN BELANGRIJKE, OF ZEG MAAR GERUST ESSENTIËLE, GEBRUIKSINSTRUCTIE VOOR AL DEZE WIJNEN:
Koel serveren! Dus NIET op 18 tot 20 graden
Maar WEL ergens tussen de 14 en 16 graden
Dan komen deze wijnen het beste tot hun recht

Nog meer fris rood

Niet alleen in de Beaujolais vind je lekker frisse wijnen. Er zijn meer voorbeelden van dit type wijn te vinden over de hele wereld. Onderstaand een een kleine greep uit ons assortiment met info

4x Wine & Food

Fris rood past heel goed bij de nieuwste trend in eten: lichte gerechten, niet zwaar of vet, wel kruidig en smaakvol. Geen ingedikte sauzen afgemaakt met roomboter, maar eerder een dressing, een salsa of een simpel schijfje citroen als begeleider van het hoofd ingrediënt.
Gamay en Pinot Noir hebben relatief weinig tannine en sluiten daardoor goed aan bij deze trend.
Steeds vaker zie je groenten als hoofdingrediënt. Schenk bij geroosterde groenten of een kruidige groenteschotel Zweigelt of Blaufrànkisch.
En bij een licht visgerecht zal een milde, gekoelde Beaujolais of Pinot Noir het mooi doen.

De druif

Kenmerkend voor de Beaujolais wijnen is de Gamaydruif. Het is een druif die hard groeit en vroeg geoogst kan worden – enkele weken eerder dan de Pinot Noir. De druif werd in de 14de eeuw voor het eerst geregistreerd in het Franse dorpje Gamay

KELLEREI KALTERN

Pinot Nero, Blauburgunder, Alto Adige, ltalië
Elegante geur van aardbei en kruidnagel, sappig met veel fruit en mild in de afdronk. Hier overheerst de fruitige frisheid. Mooi als aperitief of bij een sa lade.

LOUIS FELIPE EDWARDS

Pinot Noir, Marea,Valle de Leyda, Chili
ln de geur gebrand hout en toast, een zwoele aanzet met zacht rood fruit en vanille. Vol en zwoel in de afdronk. Bij varkenshaas in roomsaus.

Make it Fresh!

Frisse wijnen maak je met ‘macération carbonique’:
Een techniek waarbij de hele trossen druiven vóór de vergisting een tijd in een afgesloten tank onder koolzuurgas worden gezet. In de nog hele druif zelf ontstaat dan een proces waarbij veel fruitige aroma’s worden losgeweekt uit de schil. Na een paar dagen worden de druiven gekneusd en traditioneel vergist. Het resultaat is een wijn met meer frisse fruitaroma;s, wat minder kleur en minder bitter.
Een goede wijnmaker maakt met deze techniek klassewijnen: Karaktervol, stijlvol en lichtverteerbaar !

TOHU

Pinot Noir; Marlborough, Nieuw Zeeland
Toppertje: wijn van het betere Bourgognetype met een vanilletoets en een volle, frisse smaak. De meest complexe wijn in deze serie en dus zeer geschikt bij een eenvoudig gerecht als kip met tijm en citroen uit de oven.

Voorjaar

Frisse Beaujolaiswijnen zijn de ultieme voorjaarswijnen. Ook zeer geschikt om te schenken op het terras!
EEN GOEDE WIJNMAKER.MAAKT MET DE TECHNIEK ‘MACERATION CARBONIQUE’ KLASSEWIJNEN:
KARAKTERVOL,
STIJLVOL EN
LICHT VERTEERBAAR!

LES EPILLETS

Macon Rouge, Frankriik
Tikje verwarrend want deze Bourgogne is van 100% Gamay, net als Beaujolais. Rode bessen, beetje spicy. Niet te complex, maar met prima prijs – kwaliteitverhouding.

SMAAK VERSCHILLEN DOOR TERROIR

Beaujolais is uniek omdat er maar twee druivenrassen zijn toegestaan: Chardonnay voor witte wijn en Gamay voor rode wijn. De druif is dus overal hetzelfde, het verschil zit hem in het ‘Terroir’. De vooraanstaande wijnmaker Michel Guignier zegt daarover: “Terroir kun je heel letterlijk nemen; het is domweg de aarde waar de plant in staat. En dan gaat het om alle specifieke eigenschappen van die aarde: bodemsamenstelling, mineralen, levende micro-organismen, insecten en wormen. Maar ook de helling van de berg en de ligging ten opzichte van de zon spelen een rol. Als wijnmaker moet je proberen dat Terroir tot uitdrukking te brengen in de wijn. Vroeger grepen de producenten nog wel eens naar chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, in een streven om zoveel mogelijk wijn te maken. Daarmee maak je eigenlijk je eigen Terroir kapot, want dan gaan alle wijnen een beetje hetzelfde smaken””

HOPLER

Blaufränkisch, Burgenland, Oostenrijk
Bessen, kruiden en bloemen in de geur. Pruim, paddenstoel en licht bitter in de smaak. Lekker bij stoofgerechten als Boeuf Bourguignon.

DOMAINE WACHAU

Blauer Zweigelt Himmelstiege, Oostenrijk
Kruidige geur met laurier, bessen en pruimen. Redelijk krachtig, maar ook lekker fris. Met een hoge doordrinkfactor en een perfecte prijs – kwaliteitverhoudíng

YERING STATION

Pinot Noir, Yarra Valley, Australië
Kruidige en rijpe geur: geroosterd vlees, pruimen, gekookte aardbei. Stevig en fris tegelijk met een licht zwoele afdronk.

LERGENMULLER

Spätburgunder, Pfalz, Duitsland
Aardbei en kruiden in de geur. Zoetje in de aandronk, fris fruitige smaak met een tikje karamel en een licht bittertje. Bij kruidig eten als kip piri piri.

NATUURLIJK

Ook de wijnmakers van Jacques Charlet hebben de overtuiging dat natuurlijk wijnmaken
een beter product geeft. Zij zijn aangesloten bij Terra Vitis, een organisatie die erop toeziet dat er alleen naar niet-natuurlijke hulpmiddelen wordt gegrepen als dat ook echt nodig is.
De Fleurie ‘Les Florines’ heeft een ronde, fruitige en frisse aandronk. ln de smaak is hij elegant met een bloemig aroma en een tikje rokerig. Heerlijk als aperitief of bij een salade met kip of zalm.
De Brouilly komt van een wijngaard gelegen op de hellingen van de vulkanische berg Mont Brouilly. Deze bijzondere ondergrond geeft een frisse rode wijn met een fruitig en spicy karakter. Je kunt hem rustig serveren bij charcuterie of geroosterde kip.

Conclusie:

Met de introductie van de nieuwe wijnen van Jacques Charlet wordt het nu echt tijd om opnieuw kennis te maken met Beaujolais !

Uit het hart van de Beaujolais

Jacques Charlet behoort tot de belangrijkste wijnfamilies van de Beaujolais. ln het hart van het gebied bezit de familie veel eigen wijngaarden in de ‘Cru du Beaujolais’. leder met een eigen identiteit. Ieder met een eigen filosofie. Dat ze in de wijngaarden verantwoord werken volgens de ‘Lutte Raisonnée’ is daarbij een must’ Beaujolais zoals Beaujolais moet smal<en, liefst lichtkoel geserveerd!
Jacques Charlet Beaujolais Villages,
Jacques Charlet Fleurie
Jacques Charlet Brouilly