Wijn en etiquette

Tijden veranderen en dat geldt ook zeker voor het onderwerp wijn en etiquette. Thuis kun je natuurlijk je gasten verrassen met stijl en als het goed is wordt ook in een restaurant op de juiste manier met wijn omgegaan.
Wijn en etiquette, zijn bedoeld om te genieten!

Wijn in het restaurant

Wijn openen
Je hebt er zich al een tijdje op verheugd om uit eten te gaan. Bij binnenkomst in het restaurant heet men je welkom en –nadat het duidelijk is dat je wilt komen eten- neemt men jouw jas aan. Je wordt begeleidt naar jouw tafel, en even later worden de menukaarten gebracht en meestal slechts één wijnkaart. Vervolgens krijg je de vraag of je een aperitief wenst te gebruiken. Onafhankelijk van jouw verdere menukeuze is een mousserende wijn, bijvoorbeeld een Prosecco, een frisse en opwekkende keuze.

Dan volgt het dilemma:

Eerst de wijnkaart bestuderen en dan de gerechten of andersom. De sommelier zal vaak het eten als uitgangspunt nemen. Vaak worden wijn arrangementen aangeboden, die –als het goed is- perfect aansluiten bij het voorgestelde menu. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen keuze maken. Bij het bestellen van een witte en rode wijn kun je tegelijkertijd vragen of men ook direct de rode wijn wil openen of decanteren. Dit om die wijn al vast wat zuurstof te geven.
Degene die de wijn bestelt zal vaak ook degene zijn die gevraagd wordt om de wijn voor te proeven. Je pakt het glas bij het steeltje vast, dus nooit bij de kelk. Dit om geuren die aan jouw hand zouden kunnen zitten niet te ruiken, het glas schoon te houden zodat je de kleur goed kunt beoordelen en de temperatuur van de wijn niet te beïnvloeden.

Beoordelen van wijn

Beoordeel de wijn met name op geur en smaak. Ruikt de wijn fris en is de smaak wat u verwachtte? Mocht je twijfelen vraag dan aan de sommelier of hij mee wil proeven. In Frankrijk is het niet ongewoon dat de sommelier zelf de wijn voorproeft en daarna aan tafel laat keuren. Daar is zeker iets voor te zeggen, want lang niet iedereen herkent kurk of zwavel in de wijn.
Soms kan een eerste slok tegenvallen, maar vergeet dan niet dat je de wijn hebt gekozen in combinatie met een bepaald gerecht. Nadat je de wijn positief hebt beoordeeld schenkt de sommelier de wijn eerst bij de anderen in, en als laatste wordt jouw glas bijgevuld. De schenkvolgorde: vrouwen eerst (oudere voor jongere vrouwen), daarna de mannen.
Mocht u meerdere flessen van één soort nodig hebben, dan dien je elke fles afzonderlijk voor te proeven! Niets is zo vervelend dan halverwege tot de ontdekking komen dat een wijn niet goed is.

Over de keuze van wijnglazen is veel te doen.

Sommige restaurants hebben voor diverse wijngebieden andere glazen. De betere wijnen hebben ruimte nodig om zich te kunnen presenteren en je het optimale genot te bieden. Vaak worden witte wijnen in kleinere glazen geschonken dan de rode.
Schenk van gekoelde witte wijnen niet teveel in, want vaak stijgt de temperatuur snel in het glas. Een oplettende sommelier zal je tijdig bijschenken!