Iemand zei eens: avondeten zonder wijn is een maaltijd, avondeten met wijn is een diner.

Wijn bij het eten brengt de maaltijd op een hoger niveau. De juiste wijn keuze is daarbij belangrijk. Je kunt u laten adviseren door de wijnhandelaar, de schapkaartjes in de supermarkt lezen, een boek kopen of uiteraard op uw eigen gevoel afgaan. Wat ga je koken, wat zijn de ingrediënten en welke smaak moet dan die wijn hebben?
Bij een pittig gekruide maaltijd past uitstekend een wijn uit de Elzas die een licht zoetje heeft, zoals een Gewurztraminer. Bij mosselen naturel past goed een Pinot Blanc.
Vuistregel bij de maaltijd: wit voor rood, licht voor zwaar, droog voor zoet. Dit alles om de smaak zo optimaal te houden.
Wees voorzichtig met gerookte vis soorten. Daarvan is de smaak vaak erg overheersend. In combinatie met wijn proef je vaak de rokerigheid van de vis door de wijn.

Koop dure wijn!

De vraag: “Welke wijn bij welk gerecht?” wordt vaker gesteld, dan “welk gerecht bij welke wijn?” Ook wordt er relatief weinig geld uitgegeven aan een fles wijn. Je bent misschien wel een talent in de keuken, vrienden komen graag bij je eten. Een getalenteerde hobbykok!
Wat doet dan die fles wijn van om en nabij de € 5,00 bij jou op de mooie tafel? In een restaurant betaal je voor een huiswijn al snel 25 tot 35 euro. Wat voor heerlijke wijn zou je voor dat bedrag bij uw wijnhandelaar kunnen kopen?
Al eens gekeken bij onze biologische wijnen? Nog niet, ga dan snel kennis maken met onze bio wijnen !

Geniet aan tafel

”Wijn maakt van een maaltijd een diner… Wijnkeuze-online maakt van een diner een beleving”.  Accessoires die niet alleen functioneel zijn, maar ook van een oogstrelende kwaliteit: Mooi glaswerk en prachtige karaffen. Je ontvangt jouw gasten met een glas champagne. De tafel dek je met waterglazen en wijnglazen. Wijnglazen voor witte en rode wijn, coupes of flutes voor de mousserende wijn.
 

Decanteren

Mooie witte en rode wijnen zijn gebaat bij het decanteren. Dat kan het geval zijn bij hele jonge wijnen, die zich dankzij het contact met zuurstof veel opener presenteren. Oudere wijnen moet men decanteren om de wijn helder te kunnen drinken. Door de oudere wijn voorzichtig over te schenken blijft het depot in de fles achter. Decanteer je niet, dan schenk je al snel een troebele wijn in het glas.
Bovendien, met een mooie karaf op tafel geef je blijk van zorg voor de wijn en jouw gasten. Een gebaar dat jouw gasten zeker waarderen! In het assortiment van Wijnkeuze-online vind je een ruime keuze aan oogstrelende karaffen. En wil je iets heel bijzonders? Denk dan aan een decanteerapparaat!
Ons assortiment uit de “Oude Wereld” is mooi en omvangrijk, daarom hebben we het geheel opgeknipt in de volgende delen:
Frankrijk Château, Frankrijk Domaine, Frankrijk overig, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Duitsland

Hieronder staat waar je o.a. deze wijnen bij kunt drinken!

  • Vis / schaaldieren: Charvant, Chardonnay, Pinotage, Sauvignon Blanc, Shiraz
  • Zalm / forel:  Charvant, Sauvignon Blanc
  • Lams- / kalfsvlees:  Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Shiraz limited Release, Pinotage
  • Rundvlees: Cabernet Franc / Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Grote Rouge, Merlot, River Red, Shiraz Limited Release, Shiraz
  • Wit vlees (kip / kalkoen): Shiraz, Pinotage, Sauvignon Blanc, Chardonnay Limited Release, Chardonnay, Pinotage
  • Wild in het algemeen: Cabernet Sauvignon, Shiraz Limited Release, Pinotage
  • Eend / duif: Merlot, Chardonnay , Cabernet Sauvignon, Pinotage
  • Hertenvlees: Cabernet Franc / Merlot, Pinotage, Cabernet Sauvignon

Wijn en Aziatische keuken.

In slechts héél zeldzame gevallen vormt deze combinatie een harmonieus huwelijk. Zelfs de beste chefs kunnen zich er aan mispakken.
Met de Aziatische keuken heeft de klassieke wijn het heel moeilijk. Rode wijn kan onmogelijk harmoniëren met een keuken die op de zuurzoet-balans gevestigd is.
Maar overal ter wereld is de volkskeuken op het zoete gegrondvest want de mens is genetisch voorbestemd om het zoete positief te waarderen.
De Franse keuken met haar wijngebondenheid heeft minder smaakbreedte dan gelijk welke andere, ook veel minder dan de Aziatische.
De wijnen en druiven die toch in aanmerking kunnen komen voor een op het zoetzure evenwicht gevestigde keuken, zijn exotische witte.
Deze wijnen in hun zoete gedaante overlappen het Aziatische smaakregister van gember, kweepeer, bloemen, witte peper, citroen, honing, zachte kruidigheid en vooral van zoetzuur.

Welke wijn kun je drinken bij Aziatische gerechten:

Shiraz, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Chenin en Special Late Harvest

Kijk voor wijnen eens bij onze “Nieuwe Wereld” wijnen:

Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw Zeeland