Bordeaux, mondiale referentie voor rode wijn.
Assemblage van Cabernet en Merlot. Afgezien van de Grands Cru’s helemaal niet duur !
Vaak geïmiteerd, zelden geëvenaard. Bordeaux is immers zowat synoniem met wijn in het algemeen en dan vooral met rode wijn. Rode Bordeaux is per definitie een assemblage van Merlot, Cabernet Sauvignon en meestal ook Cabernet Franc. De soepele Merlot domineert op de rechteroever, de strakkere Cabernet Sauvignon op de linker oever. Behalve zijn voorbeeldige drinkbaarheid aan tafel heeft Bordeaux nog een andere troef: diversiteit. Als zeer groot gebied telt het naast befaamde Gran Cru’s met astronomische prijzen duizenden Petits Chateaus die voortreffelijke wijnen tegen aantrekkelijke prijzen leveren. Moraal: goede Bordeaux hoeft niet duur te zijn !

Bourgogne.
Walhalla voor de liefhebbers van Chardonnay en Pinot Noir in volmaakte vorm. Trefwoord: Terroir. Uniek in de wereld. Wel jammer dat er zo weinig van is. Grote Franse klassieken in wit en rood. Zeldzaam in raffinement, toonbeeld van verteerbaarheid. Unieke wijnen.

Languedoc.
Het gebied in het zuiden waar ‘het’ momenteel gebeurt met aan de ene kant traditionele Appellationwijnen en aan de andere moderne Cépagewijnen. Spannend !

Loire.
De wijnrivier van Frankrijk, staat voor wijnen met elegantie en finesse. Het hart van Frankrijk met een enorme variatie aan smaken en stijlen. Wijnen die niet domineren, maar harmoniëren. Wat alle Loirewijnen delen is een fris karakter. Dat maakt ze tot ideale en perfecte eetwijnen.
Wat zijn de ultieme witte Loirewijnen? Sancerre en Pouilly-Fumé ! Sauvignon Blanc in zijn zuiverste vorm met subtiele mineralen. Koppel de naam van de familie Saget er aan en u heeft gegarandeerd het beste van het beste. Saget staat immers voor ongeëvenaarde expertise. Wilt u de stijl ervan in één woord samenvatten, dan is dat puurheid.

Provence.
Bekender als mediterraan vakantiegebied dan als wijngebied, maar met een groot potentieel. Hoeveel Rosé het paradepaardje is, kan ook rood erg goed zijn.

Rhône.
Eigenlijk twee gebieden en in beide gevallen goed voor klassewijnen.
  • een klein noordelijk met Syrah
  • en een groot zuidelijk met Grenache als dominante druif.

Van de Valle du Rhône als uniform geheel kun je eigenlijk niet spreken, De onderverdeling in een smal noordelijk en een breed uitwaaierend zuidelijk deel is niet zomaar bedacht, maar berust op een paar fundamentele verschillen. Die hebben zowel te maken met Terroir als met druivenrassen. In het noorden regeert de Syrah, in het zuiden de Grenache. De eerste wordt puur verwerkt, de tweede juist geassembleerd met aanvullende rassen.  Zwart fruit versus rood fruit, zuren versus zwoelheid. Wat Noord en Zuid wel gemeen hebben is dat ze allebei in overgrote meerderheid rode wijnen produceren. Denk je aan Rhône, dan denk je primair aan rood.

Frankrijk: ICP Pays d’Oc
Aan de Middellandse Zee, van Pyreneeën tot Rhone, strekt zich het grootste wijngebied van Frankrijk uit: Languedoc – Roussillon.

Het mediterrane klimaat, met zijn warme. Droge zomers en de invloed van de Atlantische luchtstromen uit het noordwesten hebben hier een zeer gunstige uitwerking op de wijnbouw.
Het zuidoosten van Frankrijk kent ook wel AOC – wijnen, dus met een aanduiding van beschermde herkomst. Het merendeel van de productie echter betreft Vins de Pays. Hiervoor gebruikt men als streekaanduiding de naam Pays  d’Oc.
Het levert karakteristieke resultaten op waarin de bodem en klimaat elkaar vinden. Sinds eind jaren 90 is de onderscheidende kwaliteit van dit soort streekgebonden producten wettelijk beschermd met de aanduiding IGP: Indication Géographique Protégée.
Dit keurmerk komt van dezelfde Franse instantie die de AOC’s (appellation d’origine controlée) uitdeelt, het Instituut National des Appellations d’Origine.