Iemand zei eens: avondeten zonder wijn is een maaltijd, avondeten met wijn is een diner.

Wijn bij het eten brengt de maaltijd op een hoger niveau. De juiste wijn keuze is daarbij belangrijk. Je kunt je laten adviseren door de wijnhandelaar, de schapkaartjes in de supermarkt lezen, een boek kopen of uiteraard op uw eigen gevoel afgaan. Wat ga je koken, wat zijn de ingrediënten en welke smaak moet dan die wijn hebben? Bij een pittig gekruide maaltijd past uitstekend een wijn uit de Elzas die een licht zoetje heeft, zoals een Gewurztraminer. Bij mosselen naturel past goed een Pinot Blanc.
Vuistregel bij de maaltijd: wit voor rood, licht voor zwaar, droog voor zoet. Dit alles om de smaak zo optimaal te houden.
Wees voorzichtig met gerookte vis soorten. Daarvan is de smaak vaak erg overheersend. In combinatie met wijn proef je vaak de rokerigheid van de vis door de wijn.

Koop dure wijn!

De vraag: “Welke wijn bij welk gerecht?” wordt vaker gesteld, dan “welk gerecht bij welke wijn?” Ook wordt er relatief weinig geld uitgegeven aan een fles wijn. Je bent misschien wel een talent in de keuken dus jouw  vrienden komen graag bij je eten. Een getalenteerde hobbykok!
Wat doet dan die fles wijn van om en nabij de € 5,00 bij jouw op de mooie tafel? In een restaurant betaal je voor een huiswijn al snel rond de € 25,00. Wat voor heerlijke wijn zou je voor dat bedrag bij jouw wijnhandelaar kunnen kopen?
Al eens gekeken bij onze biologische wijnen? Nog niet, ga dan snel kennis maken met onze bio wijnen !

Geniet aan tafel

”Wijn maakt van een maaltijd een diner… Wijnkeuze-online maakt van een diner een beleving”. Accessoires die niet alleen functioneel zijn, maar ook van een oogstrelende kwaliteit: Mooi glaswerk en prachtige karaffen. Je ontvangt jouw gasten met een glas champagne. De tafel dekje met waterglazen en wijnglazen. Wijnglazen voor witte en rode wijn en flutes voor de mousserende wijnen.
Decanteren
Mooie witte en rode wijnen zijn gebaat bij het decanteren. Dat kan het geval zijn bij hele jonge wijnen, die zich dankzij het contact met zuurstof veel opener presenteren. Oudere wijnen moet men decanteren om de wijn helder te kunnen drinken. Door de oudere wijn voorzichtig over te schenken blijft het depot in de fles achter. Decanteer je niet, dan schenk je al snel een troebele wijn in het glas.
Bovendien, met een mooie karaf op tafel geef je blijk van zorg voor de wijn en jouw gasten. Een gebaar dat jouw gasten zeker waarderen! In het assortiment van Wijnkeuze-online vind je een ruime keuze aan oogstrelende karaffen. En wil je iets heel bijzonders? Denk dan aan een decanteerapparaat!
Ons assortiment uit de “Oude Wereld” is mooi en omvangrijk, daarom hebben we het geheel opgeknipt in de volgende delen:

Hier onder een beknopt overzicht van de meest gekochte wijnen:

  • Cabernet Sauvignon: wild (duif, patrijs, maar ook ree en hertenvlees), met lamsvlees heeft u een perfecte combinatie, maar ook met rundvlees (biefstuk) niet te versmaden, Engelse kaas, Hollandse belegen en extra belegen kaas.
  • Merlot:  wild (ook duif, eend, gans en kwartel), rundvlees, varkensrib, Hollandse belegen of extra belegen kaas.
  • Pinot Noir:  wild (duif, patrijs, fazant, maar ook ree en hertenvlees), de wat stevigere rundvlees gerechten, varkensvlees gerechten en kalfsvlees, vis (sterk gerookte vis bijv. zalm), diverse kazen zoals de bekende Franse kaassoorten.
  • Pinotage:  wild (patrijs, eend, haas, wildbraad, maar ook ree en hertenvlees), rund-/kalfs-/lamsvlees, de Zuid-Afrikaanse barbecue (braai) met onze Zuid-Afrikaanse wijnen = smullen! Engelse kaas, belegen en oude  Hollandse kaas.
  • Shiraz:  zowel de rode als de rosë zijn bij veel van deze gerechten een goede combinatie. Wld (jachtschotel, haas, konijn), gevogelte (vrijwel alles), gekruide rundvleesgerechten, vleesgerechten uit de Chinees / Indische keuken, maar ook bij pasta’s zoals macaronieschotels.
  • Chardonnay:  gevogelte, kalfs-/varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, Franse kaas.
  • Chenin Blanc:  gevogelte, varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, kaasfondue, Franse en  Hollandse jonge kaas.
  • Gewürztraminer:  met name heerlijk bij pittige kazen.
  • Pinot Grigio:  gevogelte, kalfs-/varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, Franse kaas.
  • Sauvignon Blanc:  gevogelte, kalfsvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, diverse kazen.

Kijk voor wijnen eens bij onze “Nieuwe Wereld” wijnen: