Viña Luis Felipe Edwards Colchagua Valley Chili

In het hart van de Chileense Colchagua Valley, zo’n 150 km. ten zuiden van Santiago, is het wijnhuis Luis Felipe Edwards gevestigd. Anno 2014 is dat het grootste bedrijf in Chili dat voor 100% in familiebezit is. Als trendsetter voor een gastronomische stijl wijnen is het altijd op zoek naar de beste Terroirs voor zijn wijngaarden. Voor zijn rode Reserva’s kiest het de Colchagua Valley – het Napa van Chili – en voor zijn witte wijnen de koele Leyda Valley vlakbij de Stille Oceaan. Fruit uit deze gebieden resulteert in wijnen met een optimale structuur, spanning en complexiteit.

Viña Luis Felipe Edwards: de geschiedenis

De geschiedenis van Viña Luis Felipe Edwards (LFE) dateert van 1976, toen Luis Felipe Edwards senior het landgoed Fundo San José de Puquillay kocht, gelegen in de Colchagua-vallei, een vooraanstaande wijnbouwregio in Chili. Het landgoed ligt genesteld in een afgelegen hoefijzervormige vallei, gescheiden van de majestueuze besneeuwde Andes door de kleinere rand van San Fernando. In die tijd was het beplant met 60 hectare wijnstokken uit het begin van de 20e eeuw, voornamelijk bestaande uit Cabernet Sauvignon, Malbec, Carmenere en Merlot.

In de vroege jaren negentig besloot Luis Felipe Edwards Sr. om wijn onder zijn eigen naam te maken en zo bouwde hij een moderne wijnmakerij die was uitgerust met de nieuwste geavanceerde technologie. De eerste wijnoogst, Luis Felipe Edwards Cabernet Sauvignon 1994, werd eind 1995 op de internationale markt geïntroduceerd en drinkt tot op de dag van vandaag nog steeds goed, een bewijs van het kwaliteitsniveau van LFE-wijnen sinds de eerste dag.

Viña Luis Felipe Edwards is sindsdien uitgegroeid tot het grootste 100% familiebedrijf in Chili, met 1850 hectare landgoed wijngaarden en wordt geëxporteerd naar meer dan 100 landen; twee generaties zijn actief betrokken om het merk synoniem te maken met kwaliteit en traditionele familiewaarden. Het oorspronkelijke landgoed in Puquillay is omgetoverd tot een moderne productiefaciliteit, waar alle vinificatie- en bottelactiviteiten plaatsvinden. De oorspronkelijke beplanting van 60 hectare is toegenomen tot 390 en strekt zich uit tot in de heuvels op een hoogte van 900 meter boven de zeespiegel, de hoogste wijngaardplantages in Colchagua. We hebben ook landgoed wijngaarden verworven en geplant in Leyda en Maule valleien, en in de kust van de Colchagua vallei.

Viña Luis Felipe Edwards: trofeeën en medailles.

Viña LFE is bekroond met trofeeën en medailles van enkele van de meest prestigieuze competities over de hele wereld, en werd door Sommelier Wine Awards (2016) en ‘Chileense producent van het jaar’ erkend als ‘New World Producer of the Year’ door zowel de internationale Wine and Spirits Competition (IWSC) (2012) en AWC Vienna International Wine Challenge (2012, 2013, 2014).
Elk glas LFE-wijn toont onze familiewaarden van traditie, zorgvuldige zorg en toewijding aan hoge kwaliteit. We zijn constant aan het evalueren en investeren – inclusief het vinden van de beste Terroirs en wijnstokken voor onze wijngaarden, het selecteren van het beste personeel en apparatuur en het onderzoeken van de nieuwste technologie – allemaal om ervoor te zorgen dat elke Luis Felipe Edwards-wijn van de hoogste kwaliteit is.

Viña Luis Felipe Edwards: de wijnmakerij.

Het productiecomplex van LFE bestaat uit vier afzonderlijke wijnmakerijen en een productiehuis met gecontroleerde temperatuur en een vatkamer. Sommige mensen zeggen dat het moeilijk is om ons te vinden; we beschouwen onszelf graag als een geheime tuin, verborgen in het hart van de vallei. Alle vinificatie- en bottelactiviteiten vinden plaats op ons landgoed.
In het hart van ons complex bevindt zich de originele sfeervolle oude kelder, met zijn prachtige kroonluchters en een collectie van door paarden getrokken koetsen, die is ontworpen en gebouwd langs traditionele Chileense lijnen met behulp van lokale materialen. Het wordt omgeven door prachtige tuinen en weelderige natuurlijke vegetatie.
Een deel van deze kelder is omgebouwd tot wijnmakerij in een wijnmakerij en is volledig gewijd aan onze iconische wijnen. Negentig roestvrijstalen open-top fermentoren met een kleine capaciteit, een handmatige sorteertafel en traditionele verticale pers waren een van de geïnstalleerde apparatuur.
Naast de originele gevel van de wijnmakerij zijn er nog drie andere wijnmakerijgebouwen, met zowel roestvrijstalen als cementtanks van verschillende groottes en de nieuwste technologie, zoals thermoflitsvinificatie, elektrodyalisis voor tartraatstabilisatie, tangentiële stroomfiltratie, een volledig uitgerust laboratorium, Vin Wizard temperatuurregeling op de tanks, centrifugeren, mandpers, volledig uitgerust monsternamebureau en drie cascades van behandelingsinstallaties. Het productiegebouw omvat 5 bottellijn en de capaciteit om tussen 2.500 – 10.000 flessen te bottelen.

Viña Luis Felipe Edwards: de wijngaarden.

Ze bezitten 2.000 hectare aan eersteklas wijngaardland, op een aantal verschillende locaties die profiteren van ideale microklimaten voor het telen van wijndruiven. De Colchagua-vallei, een relatief warme regio die internationaal erkend is voor het produceren van enkele van de beste rode wijnen van Chili, is de basis van onze wijngaarden: bestaande uit het landgoed San Jose de Puquillay in Nancagua – waarin de LFE900-bergwijngaarden, de hoogste wijngaardplantages in Chili, het landgoed Santa Juana vlakbij en het landgoed Santa Bernardita de Pupilla in Palmilla.
Ongeveer 100 kilometer ten noordwesten, in de Leyda-vallei aan de kust van de Stille Oceaan, ligt ons landgoed Marea de Leyda, dat wordt gekenmerkt door koele wijngaarden aan de kust die ideaal zijn voor de productie van witte wijnen van topkwaliteit en het koelere klimaat Pinot Noir en Syrah. In de Maule-vallei bezitten we 400 hectare wijngaarden. Meest recent, in 2012, heeft LFE 750 hectare verworven in Pumanque, gelegen in de kuststreek van Colchagua, waar plantages zijn gestart en in 2014 zullen worden voltooid. We zijn van plan om verder te groeien en zouden onze plantages op middellange termijn moeten verdubbelen.

www.lfewines.com