Parker punten en Wine Spectator

Robert Parker en Wine Spectator zijn puntensystemen, dte de waardering van een wijn door kenners weergeven. De wijnen worden geproefd en krijgen vervolgens punten op een schaal van 100. Wijnen met meer dan 85 punten, zijn wijnen die bovengemiddeld goed worden gewaardeerd. De puntenwaardering wereldwijd gevolgd, U treft de waarderingen aan van de wijnen die in het bezit zijn van een dergelijke wijnwaardering. Uiteraard is smaak persoonlijk en is zelf proeven de beste methode om te bepalen welke wijnen u het meest waardeert.

Wat zijn Parker punten

Robert E. Parker is ’s werelds meest vooraanstaande wijnrecensent. Sinds de jaren 70 houdt hij zich bezig met het beoordelen van wijnen. Hiertoe hanteert hij een 50-100 punten schaal waarbij 50 punten betekent dat het gaat om een zeer slechte wijn en 100 punten betekent dat het gaat om één van de allerbeste wijnen ter wereld.
Hieronder een uitleg over het puntensysteem zoals dit door Parker op zijn eigen website wordt getoond (http://www.erobertparker.com/info/legend.asp):

Het Wine Advocate-beoordelingssysteem

Het beoordelingssysteem van Robert Parker hanteert een kwaliteitsschaal van 50-100 punten (Parker Points®). De Wine Advocate bekijkt wijn met een harde, zeer kritische blik, omdat ik de kwaliteit van de wijn liever onderschat dan overschat. De numerieke beoordelingen worden alleen gebruikt om de grondige proefnotities te verbeteren en aan te vullen, die mijn belangrijkste middel zijn om mijn oordeel aan u over te brengen.
96-100: Buitengewone wijn, diepgaand, complex karakter met alle kenmerken die je van een klassieke wijn van deze soort mag verwachten. Wijnen van dit kaliber zijn een speciale inspanning waard om te vinden, te kopen en te consumeren.
90-95: Een uitstekende wijn met een uitzonderlijke complexiteit en karakter. Kortom, dit zijn geweldige wijnen.
80-89: Nauwelijks bovengemiddeld tot zeer goede wijn met verschillende gradaties van finesse, smaak en karakter, zonder merkbare gebreken.
70 – 79: Een gemiddelde wijn met weinig bijzonderheden, behalve dat hij degelijk gemaakt is. Een eenvoudige, onschadelijke wijn.
60 – 69: Een wijn onder het gemiddelde met opvallende tekortkomingen, zoals een te hoge zuurgraad en/of tannine, een gebrek aan smaak, of mogelijk vieze aroma’s of smaken.
50 – 59: Een wijn die als onaanvaardbaar wordt beschouwd. Scores tussen haakjes geven aan dat de wijn uit het vat is geproefd.

Proefnotities en beoordelingen

Waar mogelijk worden alle proeverijen uitgevoerd in peer-group, single-blind condities (wat betekent dat dezelfde soorten wijnen tegen elkaar worden geproefd en de namen van de producenten onbekend zijn). Er zijn uitzonderingen op dit beleid met betrekking tot (1) alle vatproeverijen, (2) alle specifieke appellatieproeverijen waarbij ten minste 25 van de beste domeinen geen monsters zullen insturen voor groepsproeverijen en (3) voor alle wijnen onder de $ 25. De beoordelingen weerspiegelen een onafhankelijke, kritische blik op de wijnen. Noch de prijs, noch de reputatie van de producent/kweker heeft op enigerlei wijze invloed op de beoordeling. Ik breng drie maanden per jaar door met proeven in wijngaarden. Gedurende de overige negen maanden van het jaar besteed ik zes en soms zeven dagen per week uitsluitend aan proeven en schrijven. Ik doe niet mee aan wijnkeuringen of vakproeverijen om vele redenen, maar de belangrijkste zijn de volgende: (1) Ik proef het liefst uit een hele fles wijn, (2) Ik vind het essentieel om professionele proefglazen van de juiste maat en goed schoongemaakt te hebben, (3) de temperatuur van de wijn moet correct zijn, en (4) Ik bepaal liever zelf de tijd die ik besteed aan het aantal te beoordelen wijnen.

De cijferbeoordeling is een indicatie van wat ik van de wijn vind in vergelijking met vergelijkbare wijnen. Wijnen met een score boven de 85 zijn zeker zeer goed tot uitstekend, en elke wijn met een score van 90 of hoger is uitmuntend voor zijn specifieke soort. Hoewel sommigen hebben gesuggereerd dat een score niet geschikt is voor een drank die al eeuwenlang romantisch wordt geprezen, verschilt wijn niet van elk consumentenproduct. Er zijn specifieke kwaliteitsnormen die fulltime wijnprofessionals erkennen, en er zijn referentiewijnen waaraan andere wijnen kunnen worden getoetst. Ik ken niemand met drie of vier verschillende glazen wijn voor zich, ongeacht hoe goed of slecht de wijnen ook zijn, die niet kan zeggen: “Ik vind deze lekkerder dan die.” Wijnen scoren is simpelweg het oordeel van een professional raadplegen en daar consequent een soort numeriek systeem op toepassen. Scoren maakt snelle overdracht van informatie mogelijk aan zowel experts als beginners.

De score die aan een specifieke wijn wordt gegeven, weerspiegelt de kwaliteit van de wijn op zijn best. Ik vertel mensen vaak dat het beoordelen van een wijn en het toekennen van een score aan een drank die in veel gevallen tot wel 10 jaar of langer zal veranderen en evolueren, vergelijkbaar is met het maken van een foto van een marathonloper. Veel kan worden vastgesteld, maar net als een foto van een bewegend object zal de wijn ook evolueren en veranderen. Wijnen uit duidelijk slecht gekurkte of defecte flessen worden opnieuw geproefd, aangezien een wijn uit één slechte fles niet duidt op een volledig bedorven batch. Veel van de beoordeelde wijnen zijn vele malen geproefd en de score vertegenwoordigt een cumulatief gemiddelde van de prestaties van de wijn in proeverijen tot nu toe. Scores onthullen echter niet de belangrijke feiten over een wijn. Het geschreven commentaar dat bij de beoordelingen hoort, is een betere bron van informatie over de stijl en persoonlijkheid van de wijn, de relatieve kwaliteit ten opzichte van zijn soortgenoten, en de waarde en het verouderingspotentieel dan welke score dan ook ooit zou kunnen aangeven.

Hieronder vindt u een algemene handleiding voor het interpreteren van de numerieke beoordelingen:

90-100 staat gelijk aan een A en wordt alleen gegeven voor een uitstekende of speciale inspanning. Wijnen in deze categorie zijn de allerbeste die in hun soort geproduceerd worden. Er is een groot verschil tussen een 90 en een 99, maar beide zijn topcijfers. Zoals u in de tekst zult opmerken, zijn er weinig wijnen die het daadwerkelijk tot deze topcategorie schoppen, omdat er niet veel geweldige wijnen zijn.
80-89 staat gelijk aan een B op school en zo’n wijn, vooral in het bereik van 85-89, is heel erg goed; veel van de wijnen die in dit bereik vallen, zijn vaak ook geweldige waarden. Ik heb veel van deze wijnen in mijn persoonlijke collectie.
70-79 staat voor een C, of ​​gemiddeld cijfer, maar 79 is uiteraard een veel wenselijker score dan 70. Wijnen met scores tussen 75 en 79 zijn over het algemeen aangename, eenvoudige wijnen die complexiteit, karakter of diepte missen. Als ze goedkoop zijn, kunnen ze ideaal zijn om onkritisch van te genieten.
Onder de 70 is een D of F, afhankelijk van waar je naar school bent gegaan. Voor wijn is het een teken van een onevenwichtig, gebrekkig, of vreselijk saai of verdund product dat de kritische consument weinig zal interesseren.

Wat betreft het toekennen van punten, mijn scoresysteem geeft elke wijn een basis van 50 punten. De algemene kleur en het uiterlijk van de wijn verdienen maximaal 5 punten. Omdat de meeste wijnen tegenwoordig goed gemaakt zijn, dankzij moderne technologie en de toenemende inzet van professionele oenologen, krijgen ze doorgaans minstens 4, vaak zelfs 5 punten. Het aroma en bouquet verdienen maximaal 15 punten, afhankelijk van de intensiteit en de dimensie van het aroma en bouquet, evenals de zuiverheid van de wijn. De smaak en afdronk verdienen maximaal 20 punten, en wederom zijn de intensiteit van de smaak, balans, zuiverheid en diepte en lengte in de mond belangrijke overwegingen bij het toekennen van punten. Ten slotte verdient het algehele kwaliteitsniveau of het potentieel voor verdere evolutie en verbetering – rijping – maximaal 10 punten.

Scores zijn belangrijk voor de lezer om de algehele kwalitatieve beoordeling van een wijn door een professionele criticus te beoordelen ten opzichte van vergelijkbare wijnen. Het is echter ook essentieel om rekening te houden met de beschrijving van de stijl, persoonlijkheid en het potentieel van de wijn. Er bestaat geen perfect scoresysteem, maar een systeem dat flexibiliteit in scores mogelijk maakt, kan, mits toegepast door dezelfde proever zonder vooroordelen, verschillende niveaus van wijnkwaliteit kwantificeren en de lezer voorzien van het oordeel van één professional. Er is echter geen vervanging voor uw eigen smaak en geen betere leerschool dan de wijn zelf te proeven.